Κύπρος Γεωγραφία

ΕΔΑΦΟΣ - ΚΛΙΜΑ - ΧΛΩΡΙΔΑ - ΠΑΝΙΔΑ

Το νησί της Κύπρου βρίσκεται στην Ανατολική μεσόγειο. Από γεωγραφική άποψη η Κύπρος ανήκει στην Ασία, από πολιτική και πολιτιστική άποψη όμως ήταν πάντα τμήμα της Ευρώπης και σήμερα είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαικής Ένωσης. Τα πιο κοντινά κράτη στην Κύπρο είναι η Ελλάδα, η Τουρκία, η Συρία, ο Λίβανος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος. Η πλεονεκτική γεωγραφική θέση της Κύπρου ανάμεσα σε τρείς ηπείρους την κάνει ιδανικό σταυροδρόμι για τις θαλάσσιες και αεροπορικές συγκοινωνίες.

Το ανάγλυφο του εδάφους της Κύπρου είναι αρκετά ορεινό. Περιλαμβάνει στη βόρεια πλευρά την οροσειρά του Πενταδάκτυλου (1032 μ.) και στη κεντροδυτική πλευρά του νησιού, την οροσειρά Τρόοδος με ψηλότερη κορυφή τον Όλυμπο (1951 μ.). Ανάμεσα στις δυο αυτές οροσειρές εκτείνονται οι πεδιάδες του νησιού. Η πεδιάδα της Μόρφου και η μεγαλύτερη πεδιάδα της Κύπρου, η Μεσαορία. Οι ακτές τις Κύπρου στη βόρεια πλευρά είναι απότομες και βραχώδεις ενώ στο υπόλοιπο νησί είναι ομαλές με λίγους κόλπους. Στα νότια παράλια εκτείνονται μικρές εύφορες πεδιάδες. Το κλίμα της Κύπρου είναι το πιο υγιεινό στη μέση ανατολή με μέσο όρο ετήσιας ηλιοφάνειας 340 μέρες. Τα καλοκαίρια είναι πολύ ζεστά και οι χειμώνες ήπιοι και βροχεροί, παρόλο που το νησί περνάει μεγάλες περιόδους ξηρασίας και έτσι η έλειψη του νερού και η διαχείριση των υδάτινων πόρων είναι ένα από τα πιο σημαντικά του προβλήματα. Μεγάλα ποτάμια δεν διαθέτει η Κύπρος και γιαυτό το λόγο δεν διαθέτει και μεγάλο πλούτο σε αλιεύματα.

Παρόλες τις καταστροφές που έχουν υποστεί τα δάση της Κύπρου που ήταν γνωστά από την αρχαιότητα, αποτελούν μια σημαντικότατη κληρονομιά. Η Κύπρος είναι το πιο πλούσιο σε δάση νησί της Μεσογείου. Πλούσια είναι η χλωρίδα της Κύπρου και τα είδη των φυτών που συναντάει κανείς σε όλο το νησί. Πλούσιος είναι και ο φτερωτός πληθυσμός της Κύπρου όλη τη διάρκεια της χρονιάς καθώς πολλά αποδημητικά πουλιά ταξιδεύουν από το βορά προς τον νότο και αντίθετα με ενδιάμεσο σταθμό την Κύπρο. Η πανίδα είναι η τυπική της περιοχής με ξεχωριστό ζώο το Αγρινό, ένα είδος άγριου πρόβατου, που είναι ζώο σύμβολο για τη Κύπρο.

ΚΥΠΡΟΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ