3ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Κύπρου

20-25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2008

ΡΩΣΣΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ- ΛΕΥΚΩΣΙΑ

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

Το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Κύπρου είναι το πρώτο, διεθνών καταβολών φεστιβάλ, που παρέχει σε νέους και ανερχόμενους σκηνοθέτες που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς οπτικοακουστικής ψυχαγωγίας (όπως ταινίες μυθοπλασίας, ταινίες μικρού μήκους, animation, μουσικά βίντεο, ταινίες χορού και video Art) τη δυνατότητα να παρουσιάσουν το ταλέντο τους ενώπιον μιας επιτροπής διεθνώς καταξιωμένων επαγγελματιών του κινηματογράφου, σκηνοθετών και ηθοποιών. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα ονόματα των μελών της κριτικής Επιτροπής: Q-Orinaka Kilcher, Costas Andreopoulos, Yotis Katambas. Με την παρουσία τους θα τιμήσουν το φεστιβάλ ο ταλαντούχος ανερχόμενος σκηνοθέτης, Dionysios Archimedes Zervos και η Q-Orianka Kilcher.

Τα βραβεία είναι η «Χρυσή Αφροδίτη», film reels όπως επίσης και βραβεία τεχνικών υπηρεσιών αλλά και εξοπλισμού κινηματογράφησης. Εξίσου μοναδικός είναι και ο όρος που συνοδεύει την απονομή των βραβείων αυτών και συνίσταται στην αξιοποίησή τους από τους σκηνοθέτες μέσω του επόμενου τους project, το οποίο θα υλοποιηθεί στην Κύπρο. Η ταινία και ο σκηνοθέτης που θα κερδίσουν το βραβείο, αναδεικνύονται μέσω μιας Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής που αποτελείται από καταξιωμένους επαγγελματίες στο χώρο της κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Κύπρου είναι το «πνευματικό παιδί» μια ομάδας αφοσιωμένων event organizers, παραγωγών κινηματογράφου, επαγγελματιών της κινηματογραφικής βιομηχανίας, αλλά και ειδικών multimedia καθώς και οπτικοακουστικών εφαρμογών.

Το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Κύπρου, λαμβάνει χώρα ετησίως στο πανέμορφο νησί της Μεσογείου, την Κύπρο και είναι το πιο κοσμοπολίτικο γεγονός (red carpet- black tie) της ευρύτερης περιοχής, που ξεπερνώντας τα γεωγραφικά όρια της Κύπρου αναδεικνύεται σε ένα δρώμενο με παγκόσμιο αντίκτυπο.

ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΡΑΪΝΤΣΧΕΝΤ …. ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια και πάντοτε με σκοπό την διαμόρφωση και εξάπλωση ενός κλίματος φεστιβαλικού στην Κύπρο, αλλά και την ευρύτερη περιοχή, θα πραγματοποιηθεί σε ιδιαίτερα γιορτινό κλίμα η έναρξη του Φεστιβάλ. Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο στη Λευκωσία, που θα φιλοξενήσει και όλες τις προβολές του Φεστιβάλ, με την βρετανικής παραγωγής ταινία «Επιστροφή στο Μπράιντσχεντ» του γνωστού μας από την «Ερωτευμένη Τζέιν» σκηνοθέτη, Τζούλιαν Τζάρολντ. Βασισμένη σε ένα από τα καλύτερα βιβλία του Έβελιν Βο, η ταινία ξετυλίγει την προκλητική, επική ιστορία μιας απαγορευμένης αγάπης την εποχή του Μεσοπολέμου. Σκηνοθετεί ο Τζούλιαν Τζάρολντ ("Ερωτευμένη Τζέιν") και πρωταγωνιστεί ο Μπεν Γουίσο (ο Γκρενούιγ από το "Άρωμα" του Τίκβερ), η πολυβραβευμένη Έμα Τόμπσον ("Λογική και Ευαισθησία") και ο Μάθιου Γκουντ ("Match Point").

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Α. ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

- Χρυσή Αφροδίτη (Διαγωνιστικό)

Έξι ταινίες ανερχόμενων σκηνοθετών, έξι ταινίες – κομψοτεχνήματα θα προβληθούν ενώπιον της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής με στόχο την κατάκτηση της Χρυσής Αφροδίτης. Αυτές είναι οι εξής:

Where Souls Go (2007/ Rainer Sarnet/Esthonia/87’)

All Right Sucker/ Κορόϊδο Εν Τάξει (2007/ Ελλάδα/ 85’)

Scam/GAfla (2006/ Sameer Hanchate/ India/ 127’)

Sappho (2008/ Robert Crombie/ Ukraine/ 87’)

The Crossroad (2006/ Alexandra Thompson/ Canada/ 48’)

The Heaven/Cennet (2008/ Biray Dalkiran/ Turkey/ 96’)

Πανόραμα

Επιλεγμένες ταινίες από την πρόσφατη παραγωγή, πρόκειται να παρουσιαστούν στο συγκεκριμένο Τμήμα του Φεστιβάλ για να μας ψυχαγωγήσουν, να μας προβληματίσουν και να μας κάνουν να ονειρευτούμε. Ταλαντούχοι πρωτοεμφανιζόμενοι ή όχι σκηνοθέτες μας παρουσιάζουν το προσωπικό τους όραμα για τον κόσμο και μας βοηθούν να τον αντικρύσουμε από μια άλλη οπτική. Οι ταινίες που θα παρουσιαστούν στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι οι εξής:

The Shore (2005/Dionysios Archimedes Zervos/USA/ 100’)

Peruthi Veeran (2007/ Ameer Sultan/India/163’)

Listen / Horch (2007/ Yiorgis Fotopoulos/ Germany,Greece/ 73’)

Israeli Intelligence (2007/ Alon Gur Arye/ Israel/ 40’)

The Nightly Song Of The Travellers (2006/ Chapour Haghichat/ Iran, France, Turkey/ 86’)

Georg (2007/ Peeter Simm/ Estonia, Finland, Russia/ 104’)

186 km (2007/ Andres Maimik, Rain Tolk/ Estonia/ 105’)

The Ghost In the Swamp (2006/Branko Istvancic/ Croatia/ 90’)

True Miracle (2007/Lukas Nola/ Croatia/107’)

-Ντοκιμαντέρ

Από την πολιτική και κοινωνική κατάσταση στο Αφγανιστάν (Afghanistan Unveiled/ Sharmeen Obaid-Chinoy/ AFG,UK) μέχρι το κινηματογραφικό φαινόμενο του Θεόδωρου Αγγελόπουλου (Filming Dreams/Γιάννης Λεοντής/Ελλάδα) όπως αποτυπώνεται στο documentary-making off της τελευταίας του ταινίας, μια επιλογή από αξιόλογα ντοκιμαντέρ θα παρουσιαστεί στα πλαίσια του φεστιβάλ. Ντοκιμαντέρ που αποκαλύπτουν, συγκινούν και μας ταξιδεύουν σε μια άλλη πραγματικότητα θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στο 3ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Κύπρου.

Ταινίες Animation

Με χρήση των πιο προηγμένων τεχνολογικά μεθόδων, με σύνθεση μέσων και τεχνοτροπιών μια σειρά ταινιών animation φιλοδοξεί να μας διηγηθεί τα πιο μοντέρνα παραμύθια για μικρούς αλλά και μεγάλους.

Ταινίες Μικρού Μήκους

Πέρα από τις μεγάλου μήκους ταινίες που αναδεικνύουν το ταλέντο και την τεχνοτροπία κάθε δημιουργού, υπάρχουν και οι μικρού μήκους ταινίες που μπορούν να αναδείξουν καθοριστικά το ταλέντο και την προσωπικότητα του κάθε σκηνοθέτη. Κάποια τέτοια δείγματα εξαιρετικών ταλέντων πρόκειται να παρουσιαστούν στα πλαίσια του προγράμματος προβολών του Φεστιβάλ.

-Αφιέρωμα CINE FANTOM

Επιλεγμένες ταινίες από το Cine Fantom την μακροβιότερη και σημαντικότερη ρωσική κινηματογραφική λέσχη πρόκειται να προβληθούν στα πλαίσια του φεστιβάλ. Η λέσχη που κλασσικά πια οργανώνει κάθε Τετάρτη βράδυ τις προβολές της έχει μείνει πιστή στο ραντεβού της παρά τις όποιες αντιξοότητες, δυσκολίες ή πολιτικές συγκυρίες. Η λέσχη που ανέδειξε σκηνοθέτες του βεληνεκούς του Alexandr Sokurov θα παρουσιάσει τη δική της επιλογή για το κυπριακό κοινό.

Β. ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ στο Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο, Λευκωσία

ΕΚΘΕΣΗ ΑΦΙΣΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΛΟΤΖ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ Krzysztof Kieślowski

Οι πιο χαρακτηριστικές σκηνές από τις ταινίες του σπουδαίου δημιουργού τοποθετημένες «επί χάρτου» θα αποκαλυφθούν στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου. Στιγμιότυπα από τα περισσότερα έργα του τοποθετημένα έτσι ώστε να γράφουν έναν άτυπο, δημιουργικό διάλογο μεταξύ τους, διατυπωμένο από μια άλλη σκοπιά. Τη μέθοδο που περιγράφει την κίνηση παγώνοντας την και τα συναισθήματα αφήνοντάς τα να αιωρηθούν. Ο λόγος για την τέχνη της αφίσας, όχι μόνο ως επικοινωνιακό σχήμα, αλλά και ως πρακτική «ιστοριογραφίας» στον κινηματογράφο.

Seminar/Masterclass : ‘3D Animation’ - 24 Oκτωβρίου, 15:00

Για τις εξελίξεις, το μέλλον αλλά και τις προκλήσεις που 3d animation θα μιλήσει ο μαιτρ του είδους, Γιώτης Κατσαμπάς. Ο υπεύθυνος τεχνικού ελέγχου για το animation pipeline του “Beo Wulf”, ο άνθρωπος που έχει συνδέσει το όνομά του με projects όπως "Minority Report", "ET-The Ride" , "Mickey's Clubhouse", "Mickey's Toon Tales", "3D-Winnie The Pooh", and "Hiding Hiccups" πρόκειται να διαφωτίσει και να εμπνεύσει όλους τους εμπλεκόμενους με το animation, φορείς.

Masterclass : ‘Film making in Los Angeles / Acting for a film’ – 25 Οκτωβρίου, 15:00

Με τους Dionysios Zervos & Q-Orianka Kilcher

3o ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΛΑ ΚΥΠΡΟΥ